Nie uwierzysz, jak pyszne może być zdrowe ciasto bez cukru! Ten przepis robi furorę
Połączenie delikatnego ciasta na bazie całych i zmielonych płatków owsianych oraz pysznych owoców to doskonały pomysł na zdrowy deser, który nie zawiera masy zbędnych dodatków. Często robię to ciasto dla mojej rodziny oraz do weekendowej kawy dla gości.
Walory ciasta owsianego z brzoskwiniami?
Ciasto owsiane z brzoskwiniami nie wymaga wiele czasu, pracy oraz dużych wydatków. Świetnie sprawdza się zarówno jako deser do kawy lub herbaty, jak i słodka przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek. Połączenie zawierających dużo błonnika, witamin oraz minerałów płatków owsianych z naturalnym kakao, miodem i soczystymi owocami zapewnia nie tylko wyjątkowe doznania smakowe, ale także dostarcza wielu składników odżywczych.
Jak zrobić ciasto owsiane z brzoskwiniami?
Wystarczy krótka chwila, żeby po całym domu rozszedł się aromat domowego ciasta z owocami. Mieszam suche i mokre składniki (jajka wystarczy lekko ubić, żeby białko i żółtko się połączyły), a następnie łączę w jedną masę, mieszając rózgą kuchenną/mikserem na niskich obrotach. Na wierzchu układam plasterki owoców.
Wskazówka: gotowe ciasto powinno jak najszybciej trafić do nagrzanego piekarnika, żeby brzoskwinie nie puściły soku, bo wówczas może wyjść zakalec. Bardzo soczyste owoce warto po pokrojeniu osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przepis: Ciasto owsiane z brzoskwiniami
Pożywne i smaczne ciasto z owocami.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 197 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki całych płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki zmielonych na pył płatków owsianych górskich
- 3 średnie jajka
- 50 g roztopionego masła
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 5 łyżek kakao
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 2 duże brzoskwinie
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mokrych i suchych składników ciastaJajka wbij do miski i lekko ubij mikserem lub rózgą kuchenną. Dodaj jogurt, płynny miód, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło (wystudzone) i miksuj do połączenia się składników. W drugiej misce wymieszaj całe i zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao.
- Łączenie składnikówPołącz suche i mokre składniki, mieszając rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
- Przygotowanie do pieczeniaPrzełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i wyrównaj wierzch łyżką. Na wierzchu ułóż pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie i delikatnie wciśnij je w ciasto. 4. Pieczenie Piecz ciasto owsiane z brzoskwiniami w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ciasto owsiane z brzoskwiniami podaję oprószone cukrem pudrem.
Inne wersje ciasta owsianego z owocami
Smak ciasta owsianego możesz dopasować do indywidualnych potrzeb. Moje ulubione wersje tego wypieku to:
- ciasto owsiane z dodatkiem malin i jeżyn;
- ciasto owsiane z truskawkami;
- ciasto owsiane z czerwonymi, czarnymi i białymi porzeczkami oraz kawałkami białej czekolady;
- ciasto owsiane z cynamonem, goździkami i gruszkami,
- ciasto owsiane z białą czekoladą i jagodami/borówkami, przełożone lekkim kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki;
- ciasto owsiane z ananasem, mango i morelami/nektarynkami.